sunnuntai 4. kesäkuuta 2023

Murhia ja hirmutekoja maailmallaMitä tapahtui lentäjäsankari Charles Lindberghin vauvalle?

Kuka murhasi suomalaisen Tuula Höökin Jerseyn saarella?

Miksi kulttijohtaja Charles Manson halusi tappaa Sharon Taten?

Saatiinko Olof Palmen murhaajaa koskaan selville?

 

Murhia ja hirmutekoja maailmalla kertoo ympäri maailman tapahtuneista kuuluisista henkirikoksista 1800-luvulta nykypäivään. Kirjan hirmuteot ovat olleet aikanaan merkittäviä historiallisia tapahtumia, ja joidenkin tutkinta on kestänyt jopa vuosikymmeniä.

Ruotsin pääministeri Olof Palmen ampuminen ravisteli koko maailmaa. Sama koskee esimerkiksi Etelä-Afrikan pääministeri Hendrik Verwoerdin murhaa 1966 sekä kulttijohtaja Charles Mansonin tekoja Kaliforniassa. Francisco Gonzales oli vuonna 1964 ensimmäinen, joka toteutti joukkoitsemurhan tappamalla reittilentokoneen pilotit. Samana vuonna saksalainen Walter Seifert hyökkäsi koululuokkaan liekinheitin aseenaan.

Kaikki kirjan henkirikokset ovat olleet laajasti esillä suomalaisessa lehdistössä, ja joillakin tapauksilla on myös yllättäviä yhteyksiä Suomeen. Kirja kertoo paitsi rikoksista myös siitä, miten niistä on vuosikymmenten varrella uutisoitu.

Kirja alkaa Ison-Britannian ja Ranskan 1800-luvun lopun paljon julkisuutta saaneista sarjamurhaajista. Tunnetuin on Lontoossa toiminut Viiltäjä-Jack, jonka henkilöllisyys mahdollisesti selvisi muutama vuosi sitten dna-tutkimuksen avulla.

Moniin kirjassa esiteltäviin tapauksiin törmää jatkuvasti populaarikulttuurissa. Isossa-Britanniassa kaikki tietävät, keitä ovat esimerkiksi Jon Venables, Harold Shipman sekä Fred ja Rosemary West. Heidän rikoksensa eivät kuitenkaan ole useimmille suomalaisille tuttuja.

Kirja sisältää 30 karmivaa tarinaa muun muassa USA:sta, Isosta-Britanniasta, Ruotsista, Saksasta, Ranskasta ja Espanjasta.

Kirja ilmestyy helmikuussa 2024.


Rauno Lahtinen: Murhia ja hirmutekoja maailmalla. Sammakko, Turku 2024.

 

Ei kommentteja: