keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Elämää 1960-luvun Turussa


Millainen oli kiihkeä ja radikaali 1960-luku Turussa? 

Tiedot kansainväliset tapahtumista ja muotivirtauksista saapuivat kaupunkiin yhä nopeammin television tultua lähes joka kotiin. Kukapa ei muistaisi John F. Kennedyn murhaa tai ensimmäistä kuulentoa? Vietnamin sota, Martin Luther Kingin murha ja neuvostojoukkojen vyöryminen Prahaan saivat aikaan mielensosoituksia Turussakin. 

Turkua purettiin ja rakennettiin nopeammin kuin koskaan ennen. Lähiöiden rakentaminen pääsi toden teolla vauhtiin. Kaupunkia kehitettiin erityisesti autoilijoille, sillä elintason noustessa yhä useammalla oli varaa omaan henkilöautoon. 

Nuorisosta tuli kaupungilla yhä näkyvämpää, kun upolaiset ja pärtsärit kilpailivat katujen herruudesta. Nuoriso ja heidän uudet hullutuksensa saivat kuulla kunniansa sanomalehdissä. Beatlesia ihannoivat pojat ja heidän pitkä tukkansa sekä värikkäät vaatteensa tuomittiin täysin. Yleisönosastoilla nuorten levottomuuden syyksi nimettiin elokuvat, televisio ja huono kirjallisuus.

Elämää 1960-luvun Turussa kertoo kaupungin elämänmenosta selkeästi vuosi vuodelta. Se esittelee arjen tapahtumia kotona ja työelämässä, rikoksia, politiikkaa, katukuvan nopeaa muuttumista sekä nuorison elämää baareineen, mopedeineen ja elokuvineen. Kirja sisältää myös runsaasti ennen julkaisematonta kuva-aineistoa turkulaisista arkistoista ja kotialbumeista.

Kirja ilmestyy lokakuussa 2024.


Rauno Lahtinen: Elämää 1960-luvun Turussa. Sammakko, Turku 2024.