maanantai 12. syyskuuta 2016

TURKU ennen ja nyt


Turkuseuran uusi kirja TURKU ENNEN JA NYT esittelee kymmeniä kaikille turkulaisille tuttuja kohteita, jotka ovat näyttäneet hyvin erilaisilta vain muutama vuosikymmen sitten.

Kuvaaja Merja Otronen on ottanut uusia valokuvia vanhojen kuvien pohjalta. Uudet kuvat ovat täsmälleen samoista paikoista kuin vanhatkin, jolloin muutokset on helppo nähdä.

Kirjan kuvat ovat nostalgiaa turkulaisille, jotka muistavat kaupungin vanhat rakennukset. Ja yllättäviä niille, jotka eivät ole ennen tutustuneet Turun vanhoihin kaupunkinäkymiin.

TURKU ENNEN JA NYT esittelee Aurajoen rannan, tuomiokirkon ympäristön, kauppatorin ja Turun keskeisten katujen muuttuneita maisemia. Kirja sisältää yli 100 ennen ja nyt -kuvaparia.

Valokuvaaja Merja Otrosen upeita kaupunkikuvia on aikaisemmin nähty useissa Turku-aiheisissa kirjoissa. Kirjan tekstit ovat Rauno Lahtisen käsialaa.

Kirjan kansikuvassa yhdistyvät Kaskenkadulta vuosina 1955 ja 2015 otetut kuvat. Alakuvassa nähdään Linnankatu 8 ennen ja nyt.

Kirja julkaistaan 16. syyskuuta 2016.

Rauno Lahtinen & Merja Otronen: Turku ennen ja nyt. Turkuseura-Åbosamfundet 2016. (162 s.)


torstai 11. elokuuta 2016

Punainen Turku 1917-1918

Työläiset! On tullut koston hetki, tuomion hetki. Tänään ja huomenna lausuvat Suomen vähävaraiset, sorretut luokat tuomionsa isänmaan kavaltajille, kansan riistäjille!

Nopeasti teollistuneesta Turusta tuli keväällä 1917 Suomen vallankumouksellisin kaupunki. Radikaalit työläiset ottivat Turussa vallan jo toukokuussa 1917, jolloin kaupunginvaltuusto vangittiin. Elintarvikepulan pahentuessa levottomuudet jatkuivat läpi kesän ja marraskuussa vallankumousta alettiin toteuttaa tosissaan. Joulukuussa miliisi meni lakkoon ja Turku syöksyi kaaokseen.

Talvella 1918 Turun diktaattoriksi noussut William Lundberg piti järjestystä yllä raudanlujin ottein. Kaupungin virastot siirtyivät helmikuun aikana punaisen hallinnon alaisuuteen. Punainen aika loppui huhtikuussa, jolloin tuhannet turkulaiset aloittivat epätoivoisen pakomatkan kohti itää. Suurin osa Turun punaisista johtohenkilöistä surmattiin kevään aikana.

Punainen Turku 1917–1918 keskittyy näiden maamme historian kannalta keskeisten vuosien tapahtumiin erityisesti sanomalehtikirjoittelun kautta. Miksi turkulaiset halusivat vallankumouksen, mitä sodan aikana Turussa tapahtui ja mitkä olivat sen jälkiseuraukset? Entä millaista oli poikkeuksellisen ajan arki?

Teos esittelee punaisen Turun keskeiset henkilöt ja kertoo tapahtumien etenemisestä selkeästi kuukausi kuukaudelta. Sisällissodasta ja siihen johtaneista tapahtumista ei Turun osalta ole aikaisemmin kirjoitettu kirjaa. 

"Teos uurtaa uraa yllättävänkin merkittävästi". Turun Sanomat 25.8.2016

"Rauno Lahtinens bok ger en smärtsam bild av hur de motsättningar som ledde fram till klasskriget och den slutliga katastrofen växte fram i staden." Ny Tid 16.12.2016.

Katso lisää aiheeseen liittyviä kuvia facebook-ryhmästä

Rauno Lahtinen: Punainen Turku 19171918. Kustannusosakeyhtiö Sammakko, Turku 2016 (432 s.)
ISBN: 9789524833257