Kirjassani ”Turku 1911” naureskelen sadan vuoden takaiselle uutiselle, jossa kerrotaan ruotsalaisprofessorin kokeilleen sähkön käyttöä lasten kasvatukseen. Tulokset olivat lupaavia.
Näin kertoi sanomalehti Uusi Aura 5. maaliskuuta 1911:
Sähköllä kasvattamiskokeita. Tukholmassa on prof. Svante Arrhenius tehnyt kokeita 50 kouluoppilaan kanssa edistääkseen näiden kasvua sähkösäteillä. Nämä lapset jaettiin kahteen ryhmään terveyttä, suuruutta, painoa ym. silmälläpitäen, ja kutakin opetettiin kouluhuoneessa, jolla oli sama asema ja suuruus.
Toisessa huoneessa joutuivat he sähkövirran vaikutuksen alaisiksi. "Sähkötetyt" lapset kasvoivat nopeammin, ruumiin paino lisääntyi enemmän, heillä oli suurempi nälkä, he olivat kestävämpiä toimissaan, lyhyesti koe onnistui tykkänään sähkötettyjen lasten hyväksi.
No, tänään aamukahvia juodessa oli taas mennä kahvi väärään kurkkuun, sillä lehti kertoi sähköiskujen tehostavan matematiikan oppimista.
Electrical Brain Stimulation May Boost Math Skills, vahvisti Current Biology -lehti. Oppilaat kaipaavat siis sähköiskuja, aivan kuten sata vuotta sitten arveltiinkin.
Eli olipa aikaansa edellä tuo Arrhenius. Sama heppu muuten, joka keksi vuonna 1896, että kasvihuonekaasut lämmittävät maapallon ilmastoa...
lauantai 4. joulukuuta 2010
torstai 18. marraskuuta 2010
Modernin synty
Kevät ja kesä kuluivat minulta moderneissa merkeissä.
Tehtäväni oli kirjoittaa kirja Alvar Aallosta, huonekalutehtailija Otto Korhosesta sekä heidän suunnittelemistaan funkishuonekaluista.
Kaarinassa sijaitseva Huonekalutehdas Korhonen Oy kun täyttää tässä kuussa 100 vuotta, minkä kunniaksi on syytä muistella tehtaalla 1920- ja 30-luvuilla alkunsa saaneita klassikkohuonekaluja.
Alvar Aaltohan asui Turussa vuosina 1927–1933. Kovin moni turkulainen ei taida olla tietoinen siitä, miten merkittävä rooli juuri Turulla oli suomalaisen funktionalismin synnyssä. Kaupunki oli modernien eurooppalaisten suuntausten radikaali mekka. Niinpä modernista Turusta tuli yksi kirjan päähenkilöistä Aallon ja Korhosen rinnalle.
Alvar Aallon uusi arkkitehtuuri sai alkunsa juuri täällä; samoin ensimmäiset, sittemmin maailmankuuluiksi klassikoiksi muodostuneet huonekalut Paimio-tuolista Aalto-jakkaraan kehitettiin Korhosen tehtaalla Nummenmäellä.
Olinkin lievästi sanottuna innostunut, kun sain tehtäväkseni kirjoittaa kirjan juuri noista sotien välisistä moderneista vuosikymmenistä Turussa. 1920- ja 30-luvut ovat ilman muuta suosikkejani vuosikymmenten joukossa.
Erityinen suosikkini ovat kesäkuussa 1929 järjestetyt Turun Messut, jotka loihtivat viikon ajaksi Samppalinnanmäelle ja myös koko kaupunkiin modernin ilmeen. Olen aina ihmetellyt, miksi messuista on julkaistu niin vähän kuvia, vaikka esimerkiksi messualuetta ja katuja koristaneet noin 12-metriset mainospylväät olivat tyrmäävän upea näky. Tässä kirjassa kuvia nyt on runsaasti.
Modernin synty – Aalto, Korhonen ja moderni Turku -kirja julkistetaan 30. marraskuuta 2010 Galleria Maaret Finnbergissä kaupunginkirjaston korttelissa. Samassa galleriassa on esillä ’Alvar Aalto ja puun ulottuvuudet’ -näyttely, joka on osa Turun pääkaupunkivuoden 2011 ohjelmaa.
Kirjan kotisivu löytyy osoitteesta Modernin synty
Kirjan voi hankkia kirjakaupasta tai tilata Alvar Aalto -museosta.
tiistai 7. syyskuuta 2010
Turku 1911 - elämää sata vuotta sitten
Uusin kirjani kertoo Turusta vuonna 1911. Siis sata vuotta ennen kohta alkavaa kulttuuripääkaupunkivuotta.
Vuodesta 2003 lähtien olen toimittanut Turkuseuran julkaisemaan Suomen Turku -lehteen palstaa nimeltä ’Elämää Turussa sata vuotta sitten’, johon olen valinnut kuvia 1900-luvun alun Turusta. Palstaa tehdessä heräsi ajatus tehdä samasta aiheesta hieman suurempikin julkaisu. Kun Turku sitten valittiin vuoden 2011 kulttuuripääkaupungiksi, oli aikataulukin selvä: kirja tulisi keskittymään juuri vuoteen 1911.
Syksyn 2009 vietin tiiviisti yliopiston sanomalehtiarkistossa lukemassa vuoden 1911 lehtiä. Kiinnostavampaa työrupeamaa on vaikea kuvitella, niin mukaansa tempaavia tuon ajan lehdet ovat.
Parhaiden palojen poimiminen kirjaan oli suorastaan tuskallista, niin paljon kiinnostavia tapahtumia olisi ollut kerrottavana. Tulin keränneeksi aineistoa ainakin kolme kertaa enemmän kuin kirjaan lopulta mahtui.
Puhumattakaan kirjan kuvituksen etsimisestä: itseäni kiinnostavat erityisesti vanhat lehtimainokset, joita olisi ollut tarjolla loputtomasti. Kirjaan löytyi myös suuri määrä sadan vuoden takaisia valokuvia, joita ei ole ennen julkaistu. Toivottavasti kirjan lukijoilla on yhtä antoisaa kuvia katsellessa kuin minulla oli niitä etsiessä.
Kirjan ”Turku 1911 – elämää sata vuotta sitten” julkaisupäivä on 13. syyskuuta 2010.
Suomen Turku -lehden palsta muutti tämän vuoden alussa nimeään ja sisältöään: vastedes lehdessä katsellaan kuvia 1920- ja 1930-lukujen Turusta.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)