torstai 26. helmikuuta 2009

Saatanan tunarit!

Eilen aamulla luin pahaa aavistamatta sanomalehteä aivan tavalliseen tapaan.

Yksi uutinen kertoi Turun yliopiston tilanneen kokoomuksen suosimalta mainostoimistolta Bob Helsingiltä mainosvideon YouTuubiin rahankeruuta avittamaan.

Hetken naureskelin, kun tajusin jutun olevan aprillipila. Puoli sekuntia myöhemmin huomasin, että nyt eletäänkin yhä helmikuuta.

Ryntäsin YouTubeen katsomaan videon. Se löytyi helposti laittamalla hakusanoiksi Turun yliopisto. Otsikkona on Secret Society.

Teoksen katselu on aika urakka. 2 minuuttia ja 39 sekuntia sujuu ilman repliikkejä, mutta taustalta kuuluu niin kova ja vihlova ujellus, että videon seuraaminen on tuskaisaa. Kamera harhailee kellarissa ja suttuisesta kuvasta tunnistan lopulta Esko Valtaojan ja Keijo Virtasen, jotka osallistuvat johonkin salaseuran kokoukseen. Sitten Kekkosen hologrammi – jonka ääni ei kylläkään erityisemmin kuulosta Kekkoselta – haukkuu suomalaiset saatanan tunareiksi.

Tällä antimainoksellako pitäisi kerätä 20 miljoonaa euroa?

Video tuntui ennemminkin jysäyttävän tykillä kohti omaa reittä: sehän pyrkii osoittamaan systeemin menneen kokonaan pieleen. Miksi joku vielä haluaisi olla mukana rahoittamassa tätä tunareiden yliopistoa, jota johtaa salamyhkäinen miesjoukko pimeästä kellarista käsin? Niin no, ehkä joku hämäräperäinen liikemiessakki.

Tänään kampanja sai lehdessä selityksen: se olikin Turun Yliopistosäätiön hallituksen jäsenen Hannu Kokkosen ja kokoomusnuori Riku Cavadaksen ideoima. Ilmankos videon suttuinen kuvaus tuntuu olevan suunnattu lähinnä parikymppiselle yleisölle. Tuskin liikemiehet kovin sankoin joukoin JuuTuubia katsovatkaan.

Samalla nettiin ilmestyi "odotettu" jatko-osa, jossa tulevaisuudesta mystisesti tupsahtaneen Kekkosen puhe kuullaan kokonaisuudessaan. Kekkonen jyrisee kansaa luovuttamaan rahansa yliopistolle niin kuin 1920-luvullakin tehtiin.

"Yksi euro Turun yliopistolle on kolme ja puoli euroa Suomen tulevaisuudelle", valistaa Kekkos-hologrammi selittämättä sen enempää matikkapäänsä toimintaa.

Antakaa nyt joku yliopistolle ne miljoonat, että saataisiin edes kunnon mainoskampanja!

1 kommentti:

Esa Rintala kirjoitti...

Hyvä kirjoitus! Ja ärhäkkä! Yliopistot ajetaan markkinavoimien vietäväksi.