tiistai 10. helmikuuta 2009

Luo innovaatio!

Tuoreesta Voima-lehdestä huomasin, että elämme EU:n nimeämää luovuuden ja innovoinnin teemavuotta. Jo noiden sanojen kuuleminen saa veren kiertämään nopeammin. Rientäkäämme siis luomaan ja innovoimaan!

EU on valinnut suomalaisen luovuuden symboliksi ja lähettilääksi Esko Ahon. Haen hänestä innoitusta luovuudelleni. Jos oikein saan draivin päälle, alan ehkä myös innovoida.

Ryntään luomaan huomista luentoani. Onneksi PowerPoint-esitys on jo melkein luotu, tarvitsee vain hiukan hioa. Kovin innovatiivinen luento ei kylläkään ole tulossa, vaan kertaan siinä viime vuonna kirjoittamani kirjan tietoja.

Seuraava tehtävä vaatii enemmän luovuutta. Pitäisi luoda mainosteksti ensi syksynä ilmestyvälle kirjalleni. Kirjan nimikin on vielä haussa. Miten Esko mahtaisi selvitä tästä luomishommasta?

Samalla yritän muistaa millä vuosikymmenellä olisin viimeksi kirjoittanut apurahahakemuksen, jossa en olisi kertonut projektini olevan luova ja innovatiivinen. Ja tietysti monitieteinen, kansainvälinen ja blaa blaa.

Teemavuoden ensimmäisenä tapahtumana järjestettiin Brysselissä the Vienna Vegetable Orchestran konsertti, jossa kaikki soittimet oli luotu tuoreista vihanneksista. Harmillista, etten ehtinyt kuulemaan sitä luovuuden pirskahtelua.

Vuoden tunnuslause on ”Kuvittele – luo – innovoi”. Luovuus ja innovatiivisuus on tosin tapana palkita pätkätöillä, huonoilla palkoilla ja epävarmuudella. Kysykää vaikka keneltä taiteilijalta, kirjailijalta, näyttelijältä, tutkijalta tai muulta luovalta henkilöltä. Luultavasti EU patistaakin luovuuteen suuryrityksiä, jotka tekevät innovaatioillaan vähän enemmän pätäkkää kuin mikään rivitaiteilija.

Onneksi kliseiden ja tyhjien juhlapuheiden teemavuosi on joka vuosi. Sanakirjan mukaan klisee on "liikakäytön vuoksi kulunut idea tai ilmaisu". Siis vähän kuin luovuus ja innovatiivisuus.

1 kommentti:

Kirsikka kirjoitti...

Kirjoitat:
"Luovuus ja innovatiivisuus on tosin tapana palkita pätkätöillä, huonoilla palkoilla ja epävarmuudella. Kysykää vaikka keneltä taiteilijalta, kirjailijalta, näyttelijältä, tutkijalta tai muulta luovalta henkilöltä."

Itse ainakin yritän nähdä luovuutta muillakin elämän osa-alueilla kuin vain noilla ns. perinteisillä luovilla aloilla. Eivätkö insinöörit ja kaupan kassat voi yhtä hyvin olla luovia?

En tiedä teemavuodesta tarkemmin, mutta ehkä se kannustaa näkemään luovuutta siellä, missä sitä ei ole tottunut näkemään.