maanantai 2. helmikuuta 2009

Humanistin teko

Aina kun aletaan puhua Turun vanhoista raitiovaunuista, joku kysyy väistämättä, että miksi ihmeessä ne lopetettiin. No, päättäjät päättivät ja sitten ne olivat pois. Puf vaan, eikä kukaan noussut vastustamaan. Paitsi liian myöhään, kun homma todettiinkin virheeksi.

Ja Turun vanhoista rakennuksista puhuttaessa nousee aina kysymykseksi se, että miten on mahdollista, että niin paljon niin hienoja ja arvokkaita taloja aikoinaan tuhottiin. No, ne nyt vaan yksi kerrallaan saivat päättäjiltä purkuluvan. Puf vaan ja ne olivat poissa. Virhe sekin.

Nyt lopetetaan Turun sivukirjastoja. Muutaman vuoden päästä muistellaan kaiholla, että tuossakin oli ennen kirjasto. Eikä ollut edes kallis. Mutta ei sellaista sitten enää ole varaa uudelleen pistää pystyyn, kun kirjaston perustaminen maksaa niin paljon. Nyt ne vielä ovat siellä. Vielä voi korjata virheen. Kuka sen tekisi?

En ollut uskoa silmiäni aamun Turun Sanomia lukiessa: samassa marraskuisessa valtuuston kokouksessa, jossa päätettiin säästää 100 000 euroa lopettamalla kirjastot, myönnettiin 170 000 euroa museoiden ilmaiseen aukioloon. Ruotsissa museot olivat pari vuotta ilmaisia, mutta se kokeilu loppui lyhyeen. Niin käy täälläkin. Parin vuoden päästä ei ole sivukirjastoja eikä ilmaisia museoita. Kulttuuripääkaupunkivuosikin loppuu.

Vielä ehtii sentään käydä äänestämässä vuoden humanistiteoksi sitä, että kulttuurilautakunta edes yritti estää kirjastojen lakkautuksen
http://www.webropol.com/P.aspx?id=296208&cid=37086855

Ei kommentteja: