keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Oikeutta torille

On Turussakin sentään vielä jotain oikeutta jäljellä.

Turun hallinto-oikeus kumosi tänään kaupunginvaltuuston aikoinaan tekemän päätöksen Torinkulman asemakaavan muutoksesta Turun Kauppatorin kulmassa.

Hallinto-oikeus katsoo, ettei uusrenessanssityylisen Cafe Noir -rakennuksen purkaminen täytä rakennetun ympäristön vaalimisen vaatimusta. Viereisen puutalon säilyttämistarvettakaan ei ollut kunnolla tutkittu.

Tilalle oli tarkoitus rakentaa 9-kerroksinen talo, joka olisi peittänyt näköalan torilta tuomiokirkolle. Vastaavan kokoisia monstereita ei keskustaan ole tehtykään enää vuosikymmeniin.

Jos joku olisi keksinyt purkaa nuokin Torinkulman talot jo 1960-luvulla, ei asiasta olisi tarvinnut edes keskustella. Se olisi ollut läpihuutojuttu.

Siksi on suorastaan ihme, että talot ovat säilyneet 2000-luvulle. Niiden luulisi olevan aivan erityisessä suojeluksessa. Käsittämätöntä, että Turun torin kannalta näin keskeisen ja ainutlaatuisen miljöön hävittämistä enää nykyään keksii joku edes suunnitella.

Enkä muuten vielä löisi vetoa sen Toriparkinkaan puolesta. Kun rakentamaan päästään aikaisintaan vuonna 2012, niin siihen mennessä ehtii tapahtua vielä paljon...

Ei kommentteja: