maanantai 29. joulukuuta 2008

Onnellisten saari

Voi kauhistus – kaikkien aikojen lamajoulu on nyt takana! Joulumyynti pysyi tasaluvuissa viime vuoden kanssa, jolloin vietettiin kaikkien aikojen kulutusjuhlaa. Niin ne kriteerit muuttuvat.

Joulunajan huumoripläjäyksestä vastasi Ilta-Sanomat, joka oli tehnyt ”tutkimuksen” Suomen onnellisimmista ja onnettomimmista kunnista. Kaikki Suomen kunnat oli laitettu joululehdessä numerojärjestykseen asukkaiden onnellisuuden mukaan.

Ei ihmetytä lainkaan, että juttua ei ole päästetty lehden nettisivuille asti, niin älytön se oli.

Onnellisuuden kriteereitä oli käytetty mm. äänestysprosenttia, avioerojen määrää, veroäyriä ja rikollisuuden yleisyyttä sekä kunnan alle 6-vuotiaiden ja yli 64-vuotiaiden määrää. Lähtöoletus ilmeisesti on, että lapset ovat aina onnellisia, eläkeläiset onnettomia.

Käsittämättömin kriteeri oli palvelualalla työskentelevien osuus työväestä. Onko kassaneiti tutkitusti onnellisempi kuin paperitehtaan työntekijä?

No, olipa siis todella yllättävää, että kaikki suurten kaupunkien eläjät osoittautuivat onnettomiksi ja pikkupaikkakuntien asukkaat onnellisiksi. Paitsi Pohjois- ja Itä-Suomessa, missä on paljon työttömyyttä.

Helsinkiläiset, lahtelaiset ja turkulaiset ovat maan onnettomimpia, sen sijaan suurten kaupunkien ympäristökunnissa onni kukoistaa. Ilta-Sanomat on palannut vanhaan hyvään järjestykseen: varokaa kaupunkien synninpesiä, onni viihtyy maaseudulla ja puutarhakaupungeissa!

Mutta että kaikkein onnellisin kunta on Luoto eli Larsmo Kokkolan kupeessa. Kuten tunnettua, Luoto on maan lestadiolaisin paikkakunta. Lars Leevi se ymmärsi onnellisuuden salaisuuden. Lapsia riittää, avioero ei tule kysymykseen ja taatusti kaikki kärrätään äänestämään oman suvun ja oikean uskon miestä.

Näillä kriteereillä Euroopan onnellisinta kansaa lienevät äärikatoliset puolalaiset.

Kiitos, mutta enpä taida haluta tuohon onnelaan vaan kärvistelen jatkossakin täällä onnettomassa synnin ja rikollisuuden pesässä.

Ei kommentteja: