perjantai 5. joulukuuta 2008

Lukeminen kannattaa aina

Kata Kärkkäinen pääsi vihdoin Kirjailijaliiton jäseneksi. Oikeus on toteutunut, valtakunnassa kaikki hyvin.

Ja Sofi Oksanen sai Finlandiansa. Tosin jaettavana oli enää lohdutuspalkinto. Finlandian oikea osoite olisi kuulemma ollut Jari Tervo. Tieto-Finlandiakin meni väärälle henkilölle, ja Panu Rajalasta tuli palkinnon moraalinen voittaja. Nykyään palkintoraadit tuntuvat syrjivän miehiä.

Eikö tässä maassa tosiaan ole kuin muutama kirjailija? Siis Tervo, Saisio, Härkönen? Muista ei ainakaan lehdissä ole kirjoitettu, vaikka tietääkseni Suomessa ilmestyy vuodessa tuhansia romaaneita. Ovatko ne kaikki huonoja? Lukisiko kansa mieluummin jotain muuta kuin Tervoa, jos vain tietäisi sen olemassaolosta? Ainakin palkintoraadit löytävät vuodesta toiseen samat nimet.

En tosin ehdi nykyään kovin paljon lukea suomalaisia romaaneita, mutta yritetty on. Kävin pari päivää sitten kirjakaupassa tarkoituksena ostaa jokin syksyn puhutuista romaaneista. Että tietäisin mistä kaikki puhuvat. Tai puhuvat ainakin joulun jälkeen avattuaan pakettinsa.

Sitten näin hinnat. Miten ihmeessä ohuehko romaani ilman yhtäkään kuvaa voi maksaa 30 euroa ja ylikin? Siirryin suosiolla halpakauppaan. Muutaman kuukauden jälkeen samat kirjat saa sieltä puoleen hintaan.

Ei tosin tarttunut mitään matkaan halpakirjakaupastakaan. Luin pari ensimmäistä sivua muutamasta viime vuoden Finlandia-ehdokkaasta ja tajusin, ettei yksikään niistä kiinnostanut minua lainkaan. En jaksa lukea kirjoja tsunamin kauhuista, kurjasta lapsuudesta syrjä-Suomessa, lasten hyväksikäytöstä tai alkoholismista.

Taidan tänäkin jouluna tyytyä brittituotantoon. Ruth Rendell ei koskaan petä.

Ei kommentteja: