perjantai 21. marraskuuta 2008

Turkulaista taidepizzaa

Turkulaiset arkkitehdit julkaisivat vuosien tauon jälkeen arkkitehtuurin opaskartan, johon on merkitty eri vuosikymmenten kiinnostavimmat kohteet. Sanon "kiinnostavimmat", koska "kauneimmista" kohteista ei varmaankaan ole kyse. Oppaassa ei tosin mainita millä kriteereillä kohteet on valittu.

Viimeksi eilen puhuimme yliopistolla, että eipä ole Kauppatorin laitaan ortodoksisen kirkon itäpuolelle edelleenkään tullut oikein mitään, vaikka paikalla ollut Cygnaeuksen hieno koulurakennus purettiin jo vuosikymmeniä sitten.

Vilkaisu arkkitehtuurin opaskarttaan kuitenkin paljastaa yllättäen, että paikalla on suorastaan arkkitehtoninen helmi, vuonna 1991 valmistunut Pekka Pitkäsen suunnittelema liiketalo Torinkulma. Pitkänen on niin tunnettu nimi, että hänen rakennuksiaan löytyy kartalta kymmenittäin. Suuri osa on juuri niitä kansan vierastamia 60-luvun kerrostaloja.

Myös Turun yliopiston entisen päärakennuksen tilalle 1960-luvun alussa rakennettu hirvitys ja toriympäristön pilaaja As. Oy Salamankulma on merkitty arkkitehtuurikohteeksi. Kartan mukaan Kauppatorin pohjoislaita onkin siis turkulaisen arkkitehtuurin ykköskohde.

Pikku hiljaa alkaa selventyä, että tämä kartta taitaakin olla jonkinlainen kauhugalleria, joka on tehty varoitukseksi: katsokaa nyt, miten kaupunkia ei pitäisi pilata. Onhan listalla mm. Varissuon keskusta.

Tai sitten lista on pullollaan mustaa huumoria. Jos Haritun Kotipizza tosiaan on turkulaisen arkkitehtuurin 2000-luvun huippusaavutus, niin olisi ehkä parempi vaieta koko listasta...

1900-luvun alun jugendrakennuksista kartalle ovat taas kerran päässeet lähinnä Frithiof Strandellin luomukset. Muut kaupungin tuon ajan arkkitehdit ja rakennusmestarit eivät arkkitehtien listalla juhli. Jos et ollut kuuluisa, niin et ollut, eikä tekemisiäsi arvosteta sadankaan vuoden kuluttua. Ennen vanhaan jugendia saikin purkaa mielin määrin, koska se oli "tyylillisesti epäkelpoa".

Vai onko nykyarkkitehtuuri sittenkin hienoa? Onko vika minussa, joka en tajua ankeanharmaan liiketalo Torinkulman kauneutta ja puisten jugendkammotusten hirveyttä? Asiantuntijat ovat jo niin monta kertaa todenneet Piispankadun jugendtalojen edustavan täysin arvotonta kitsiä, että tämänkin blogikirjoittajan pitäisi alkaa uskoa. Sama keskustelu on sitä paitsi käyty jo sataan kertaan: arkkitehdit suunnittelevat mitä lystäävät ja kansa valittaa. Sama se on muunkin nykytaiteen kanssa.

Siis eläköön Torinkulma! Vienkin ulkomaiset vieraat ensi kerralla katsomaan sitä enkä mitään puurötisköjä. Tuskin maltan odottaa ihastuneita huudahduksia, kun ajamme Varissuon kautta Harittuun pizzalle.

Ei kommentteja: