torstai 13. marraskuuta 2008

Tuhotaan tori!

Toriparkkia ajetaan nyt Turun kauppatorille kuin käärmettä pyssyyn. Hinnalla millä hyvänsä. Ihmetellä sopii, kenen tarpeita parkkihalli palvelee. Siis muiden kuin Wiklundin tavaratalon. Se hävitti aikoinaan tieltään upean Lindblomin talon, nyt on tuhoamisvuorossa tori.

Turun kiinteistölaitos on neuvotellut pysäköintilaitoksen toteuttamisesta esisopimuksen Turun Toriparkki Oy:n kanssa. Sopimus sitoo kaupungin mukaan laitoksen rakentamiseen ja tulee käymään veronmaksajille todella kalliiksi.

Vai mitä pitäisi ajatella seuraavanlaisista lauseista sopimustekstissä:

”Kauppatorin yleissuunnitelmassa torin pinnalle osoitetut rakennukset oheistiloineen toteutetaan yhteishankkeena pysäköintilaitoksen rakentamisen kanssa."

”Mikäli Kauppatorin alueelle toteutetaan pysäköintilaitos, pyrkivät sopijapuolet siihen, että Kauppatorin maanpäällinen ja maanalainen rakentaminen tehdään yhtenä
rakentamiskokonaisuutena.”

Sopimus ei kuitenkaan sido millään lailla Turun Toriparkki Oy:tä, vaan yhtiö voi irtisanoutua hankkeesta aivan vapaasti. Toripysäköinnistähän ei vieläkään ole tehty kustannusarviota ja yleissuunnitelmaa. Sopimuksen mukaan: ”Yhtiöllä on oikeus irtisanoa tämä sopimus ennen maanvuokrasopimuksen allekirjoittamista, mikäli hankkeesta tehtävät tekniset tai taloudelliset selvitykset osoittavat, ettei pysäköintilaitos ole irtisanovan sopijapuolen oman harkinnan mukaan taloudellisesti tai toiminnallisesti järkevästi toteutettavissa."

Näyttää lähes varmalta, että kaupunki joutuu maksumieheksi, sillä sopimuksen mukaan: ”Mikäli laite, rakennus, liikennejärjestely tms. palvelee kumpaakin sopijapuolta, jaetaan sen toteutuskustannus hyötymisperiaatteen mukaisesti.” Eli kaupunki maksaa osansa.

Sopimuksessa luvataan epämääräisiä korvauksia töiden aiheuttamista haitoista, mutta esimerkiksi torikauppiaille ei vähintään 4,5 vuotta kestävänä rakennusaikana korvata mitään. Se on sitten Turun torikaupan loppu. Töiden luvataan olevan ohi kolmessa vuodessa, mutta sitä nyt ei tosissaan usko kukaan.

Kenenkään yksityishenkilön mieleen tuskin tulisi pistää nimeään alle noin epämääräiseen sopimukseen. Eihän?

Ei kommentteja: