keskiviikko 8. lokakuuta 2008

Äänestä ruispeltoa


Joskus muinoin vaalijulisteissa oli särmää ja sanomaa. Eipä ole enää.

Hesari esitteli tänään suurimpien puolueiden vaalijulisteet. Jos puolueiden tarkoitus on herätellä nukkuvia äänestäjiä, niin paljon pahemmin ei voisi mennä pieleen.

Samalla kun uutiset kertovat pörssien romahtavan ja talouden syöksyvän kohtisuoraan rotkon pohjalle, puolueet tyytyvät esittelemään hassusti maalattuja naamatauluja tai suomalaisia peltomaisemia.

Vihreillä on mainoksessaan sentään selkeä sanoma suvaitsevaisuudesta ja luonnonsuojelusta, mutta mitä ihmettä tarkoittaa esimerkiksi Keskustan "Äänestä kotiasi"? Vasta puolueen nettisivulta löytyy vastaus, että kunta on ikään kuin kodin jatke. Vaalilause, joka ei aukene ilman selittelyitä ei ole kovin kummoinen. Hetken miettimisen jälkeen tajuan, että julisteen räsymatot ovatkin tyyliteltyjä kerrostaloja, millä kai kosiskellaan kaupunkien äänestäjiä.

Yhdessäkin Timo Soinissa on kestämistä, mutta kahdeksan erivärisenä virnuilevaa Soinin naamaa on silkkaa painajaista. Jos Soinia kuitenkin haluaa äänestää, on edessä pikainen muutto Espooseen.

Vasemmistoliitto on yrittänyt tehokkaasti kopioida kaikki Vihreiden vaaliteemat, mutta heidän julisteestaan en ole vieläkään saanut tolkkua. Julisteen sanoman ymmärtämiseen tarvittaisiin ainakin suurennuslasi, ehkä jopa mikroskooppi.

Ruotsalaisten viinapulloetiketti melkein itkettää eikä Kristillisillä taida taaskaan olla mitään sanomaa, vain kauniita kuvia rantalaitureista ja ruisvainioista. Demareiden mainos näyttää ensi silmäyksellä kristillisten mainokselta, mutta Jutta-tyttöhän siinä katseleekin äänestäjää. Lapsilla mainostaminenhan toimii aina, vai?

Jyrki Kataisen irti leikattu pää on suorastaan pelottava. Toivotalkoot vain jatkuvat ja jatkuvat ja Iso Korva kuuntelee. Mutta mitä niissä talkoissa tapahtuu? Ei ole selvinnyt minulle.

Mitä näistä jää käteen? Ei yhtään mitään. Kaikki haluavat ääniä kaikilta. Vähän kuin kävelisi mansikkakarnevaaleilla, joissa jokainen myyjä yrittää myydä saman pellon mansikoita hiukan eri mainoskuvalla.

Ei kommentteja: