torstai 16. lokakuuta 2008

Danny-show terveyskeskuksessa

"En tiedä mitään muuta niin masentavaa kuin Danny-show tiellä Kuopion". Näin lauleskeltiin entisajan hitissä, joka soi aamulla päässäni.

No, minä tiedän. Danny-showta paljon masentavampi oli aamun Turun Sanomien mielipidesivulle painettu hätääntynyt tekstiviesti äidiltä, joka oli yrittänyt saada sairaalle lapselleen ajan terveyskeskuslääkäriltä. Seuraava vapaa aika oli kuulemma joulukuun alussa.

Varmaan tuttu tilanne kaikille. Tuleva sairautensa pitäisi osata ennustaa ainakin pari kuukautta etukäteen, jotta osaisi tilata ajan lääkärille ajoissa. Muistan vastaavan tilanteen jo kouluajoilta ja juuri hiljattain olin vuoden hammaslääkärijonossa. Eipä ole tilanne paljon muuttunut.

Käytännössä en enää juuri edes yritä päästä terveyskeskukseen. Soitto aamukahdeksalta ajanvaraukseen on kuin tiukka työpaikkahaastattelu. Usein vain oireita liioittelemalla on mahdollisuuksia päästä läpi. Tai sitten on ihan oikeasti oltava vähintään käsi poikki. Sääliksi käy sitä puhelimeen vastaavaa hoitajaa, jonka täytyy seuloa soittajista kaikkein kipeimmät ja tarjota muille ensi vuoden keväällä olevaa seuraavaa vapaata aikaa.

Mutta onneksi on Google. Se on joka pojan uusi terveyskeskus, josta uskaltaa helposti hakea neuvoa noloimpiinkin vaivoihin. Kun keväällä aloin kärsiä todella kivuliaasta tenniskyynärpäästä, ei terveyskeskuslääkärille ollut niin heppoisen vaivan kanssa asiaa. Mutta googlaamalla löytyi ohjeita vaikka miten paljon, uusimpia amerikkalaisia tutkimuksia myöten. Ne ovat toimineet hyvin.

Nykyään ei tulisi enää mieleenkään mennä lääkärille ennen kuin olen hakenut vaivastani uusimmat tiedot internetistä. Jos taas on oikeasti kiire saada vaikka antibioottikuuri, menen yleensä suoraan yksityiselle ja maksan kiltisti vaaditut setelit. Kaikki siis hyvin.

Paitsi että hetkinen – ei kai systeemin näin pitäisi toimia? Että siis kansa maksaa veroja terveydenhuollon ylläpitämiseksi, mutta etsii terveysniksinsä netistä ja sen lisäksi vielä kiikuttaa pennosensa lääkäreille, jotka rahastavat päivätyönsä ohessa Pulssissa. Miten tässä näin pääsi käymään, kun kaikki puolueet ovat yhteen ääneen vaatimassa juuri terveydenhuollon laittamista kuntoon?

Ei kommentteja: