perjantai 12. syyskuuta 2008

Voi JukuJuku!


Tämän viikon lehdet ovat kertoneet kahdesta ällistyttävästä turkulaisesta suunnitelmasta. Huvipuistoa ideoidaan nyt niin Impivaaran kuin Skanssinkin alueelle.

Kyseessä ei ole aivan ensimmäinen kerta kun turkulaisten elämään halutaan tuoda hupia. Aatami oli hädin tuskin ehtinyt puraista omenaa, kun Turkuun jo yritettiin saada huvipuisto.

1800-luvun lopulla huvipuistoa puuhattiin Kupittaalle, mutta valtava riitahan siitä vain tuli. Sittemmin huvipuistoa on Kupittaan lisäksi sovitettu ainakin Ruissaloon, Urheilupuistoon, Hirvensaloon ja rautatieaseman kylkeen. Laihoja ovat tulokset.

Pisimmällä oltiin varmaankin Lasten Maailma -suunnitelman kanssa 80-luvulla. Hirvensaloon piti saada miljoona kävijää vuodessa nielevä puuhalandia, mutta saaren asukkaat pistivät kampoihin. Sopii kuvitella Hirvensalon sillalle miljoona ylimääräistä ylittäjää vuodessa. Puisto sai nimen FinFun, mutta lama vei senkin hankkeen.
Pian joku keksi tehdä Ruissaloon Muumimaailman. Ei onneksi rakennettu sitäkään. Myös Zoolandian väki kyllästyi 80-luvulla Turkuun ja eläintarha tehtiin mieluummin Lietoon.

Entä muistaako joku vielä Turun linnan viereen rakennettavan akvaarion ja kauppakeskuksen? Onkohan koko hanke jo unohdettu, kun paikalla kasvaa vielä vain sama pusikko kuin ennenkin. Eikä ole kuulunut iloisen huvittelun ääniä VR:n entisestä konepajastakaan, jonne piti hiljattain tehdä sisähuvipuisto.

Impivaaran urheilukeskuksen yhteyteen on nyt suunnitteilla vesipuisto. Taustalta löytyy Kalajoen hiekkasärkkien JukuJukuMaasta tunnettu JukuPark Oy, joka odottaa paikalle 100 000 lutraajaa vuodessa. Tuleekohan sen nimeksi joku kansan kielikorvaa rääkkäävä ImpiImpiPark tai ImpiVaaraSpa?

Skanssiin sen sijaan on ideoitu havumetsän keskellä sijaitsevaa ekologista vaihtoehtoa huvipuistolle. Ilmeisesti paikalle ei pääse autolla, eihän se muuten olisi ekologinen. Sijainti uuden jättimegakauppakeskuksen vieressä ei tosin lupaile kovin kestävää ekologisuutta. Suunnitelmat on lupailtu pian julkisuuteen, odotamme innolla.

Itse en osaa pitää huvipuiston puuttumista kovin suurena murheena. Suomen maanteiden varret ovat jo sen verran täynnä kaiken maailman HöpöHöpöLandioita turhista kauppakeskuksista puhumattakaan. En kaipaa kotinurkille yhtään uutta matkailurysää, joka tuo mukanaan aina vain lisää liikenneruuhkia.

Voi ei - kohta joku varmaan keksii taas ehdottaa huvipuistoa Kakolaan. Miten olisi KakoKakoLand?

Ei kommentteja: