lauantai 20. syyskuuta 2008

Usko vaalikoneeseen

Kunnallisvaaliehdokkaana joutuu täyttämään useita vaalikoneita, joten ei muuta kuin toimeksi.

Ensimmäisenä on vuorossa MTV3:n vaalikone, jossa jokaiseen väittämään voi laittaa vastaukseksi pallukan viisiasteisella janalla "täysin samaa mieltä - täysin eri mieltä".

Mutta voi kurjuus, jo ensimmäiset kysymykset syöksevät minut itsetutkiskelun synkkiin syövereihin. Ajatuksen kaavakkeen nopeasta täyttämisestä voi saman tien hylätä. Tässä tulee menemään tunteja.

Ja mitä näistä ihmeellisistä kysymyksistä oikein pitäisi ajatella?

Väittämä 1: "Uskon Jumalaan".

Huh. Jumala on kirjoitettu isolla J:llä, joten ilmeisesti tässä nyt puhutaan meidän kristillisestä Jahvestamme, ei yliluonnollisista olennoista ylipäätänsä. En ole juuri ajatellut asiaa vuosiin, mutta nyt se kanta siis pitäisi päättää. Entä jos olen agnostikko, jonka mielestä uskonnollisista väittämistä ei ylipäätään voi saavuttaa varmaa tietoa puolesta tai vastaan. Pitäisikö laittaa rasti ruutuun "en osaa sanoa".

No, jätetään se ja siirrytään seuraavaan, toivottavasti paljon helpompaa kysymykseen. Turha toivo.

Väittämä 2: "usko ydinperheeseen".

HÄH? En ymmärrä kysymystä, vaikka tuijotan sitä vartin. Miten ihmeessä ydinperheeseen uskotaan? En ainakaan ole rakentanut olohuoneen nurkkaan kotialttaria, jossa rukoilisin joka aamu ydinperheen nimeen. Uskon siihen, että ydinperheitä on olemassa. Uskon siihenkin, että ydinperhe on lapselle aivan hyvä paikka kasvaa. Sulkeeko usko ydinperheeseen pois sen faktan, että muunkinlaisia perheitä on olemassa vaikka kuinka paljon ja että ne ovat aivan yhtä hyviä kuin ydinperheet?

Entä jos joku ei usko ydinperheeseen? Tarkoittaako se, että hänen mielestään lähes kaikki Suomen isät ja äidit ovat kelvottomia vanhempia ja ydinperheet olisi välittömästi hajotettava? Parasta laittaa pallukka puoliväliin, koska tämä kohta ei valkene yhdessä iltapäivässä.

Jos vaalikoneessa olisi mitään logiikkaa, seuraava väittämä olisi "usko sinkkuuteen", mutta ei ole. Se on parisuhteessa eläviltä suljettu kohta "viihdyn sinkkuna".

Ja eikun eteenpäin. Seuraavaksi pitäisi vastata väittämään "kaljalla käynti kuuluu tapoihini".

Jaa-a. Mitenköhän usein kaljalla pitäisi käydä, että se on tapa? Jos vastaan kyllä, lasketaanko minut sen jälkeen vanhaksi valtuustoon kelpaamattomaksi juopoksi? Mutta jos en käy kaljalla, lokeroidun epäsosiaaliseksi sohvalla tissuttelijaksi, joka ei enää edes jaksa lähteä ihmisten ilmoille kaljoittelemaan. Parasta siis vastata tähänkin puolivälin pallukalla.

Tästä tulee vielä piiiitkä viikonloppu.

1 kommentti:

John kirjoitti...

Pahoja kysymyksiä... Entäs sitten sellaiset asiat, joihin valtuutettu mahdollisesti voisi jopa vaikuttaa: julkisessa tilassa, kaupungin kadulla kuntalaisen kimppuun hyökkäävä melusaaste (olkoon sitten katusoittaja, joka ei osaa soittaa tai huoltomies + lehtipuhallin) tai toinen julkista tilaa vaivaava asia, kuten ravintoloitsija, joka lainkuuliaisesti on häätänyt tupakoivat asiakkaansa kadulle, mutta ei huolehdi tumppien siivouksesta...