maanantai 8. syyskuuta 2008

Kulttuuripääkaupunki tulee - vai menikö se jo?

Näin yöllä unta raitiovaunuista. Siis mustavalkoisen filmin, jossa seikkailtiin Turun raitiovaunuissa joskus 1950-luvulla.

Tämän täytyy liittyä siihen, että Turun kulttuuripääkaupunkivuosi lähestyy. Säätiö on luvannut ilmoittaa lokakuun alkuun mennessä sen, ketkä saavat projekteilleen rahaa. Koska itsellänikin on muutama kuponki vetämässä, ei ole ihme että alitajunta lähettää katsottavakseni vanhoja raitiovaunufilmejä. Onhan uuden pikaraitiotien saamisesta Turkuun puhuttu - ei kylläkään ihan niin pikaisella aikataululla, että se vuodeksi 2011 tänne ehtisi.

Mutta ei taida ehtiä paljon muutakaan. Oopperalaulaja Matti Salminen ennätti viime viikolla lehdessä kertomaan, että juna meni jo. Suuren luokan tähtiä ei Turkuun voi enää buukata vuodeksi 2011, kun kaikkien kalenterit ovat täynnä. Eipä silti ole uutta oopperataloakaan. Eikä Pennisillastakaan enää puhuta. Ainoa näkyvä uudistus voi lopulta olla Kauppatorin paikalla oleva kaivanto, jos oikein huonosti käy.

Mutta ei hätää. Kulttuuripääkaupunki tulee ja menee. Muistaako joku jotain Helsingin kulttuuripääkaupunkivuodesta? Tuo idän ahne possuhan kiirehti hamuamaan itselleen väkisin Suomen ensimmäisen kulttuuripääkaupunkiuden vuodeksi 2000. Pahaksi onneksi kaupunkeja oli ympäri Euroopan yhteensä yhdeksän, joten ulkomailla kukaan ei edes huomannut Helsinkiä.

Itselläni on hämärä muistikuva televisiolähetyksestä, jossa jonkinlainen historiallinen kulkue käveli pitkin sateista Espaa ja Karita Mattila työnsi kuulaa stadionilla. Vai oliko se sittenkin MM-kisojen avaus? En muista.

Turkukin selviää taatusti kulttuurivuodestaan ja ulkomailla sitä muistellaan yhtä suurella innolla kuin kaikkien jo unohtamaa Helsingin vuottakin. Henkilökohtainen jännitysmomentti kuitenkin säilyy vielä muutaman viikon. Jos rahaa tulee, vietän seuraavat pari vuotta kulttuuripääkaupunkivuotta rakentaen. Tai sitten teen jotain ihan muuta.

Ei kommentteja: