lauantai 6. syyskuuta 2008

Autoja ja Rusinoita

Aamun lehtiä lukiessa ei voi olla törmäämättä automainoksiin. Niitä on sivukaupalla. Aukeama toisensa jälkeen. Ja kaikki autot ovat nykyään ympäristöystävällisiä, kuluttavat vähän ja niillä on kiva ajella halki vehreiden peltojen tai alppimaisemien.

Ilmeisesti kauppiaat ovat pelästyneet viikolla julkaistua tietoa, että autokauppa oli tänä kesänä vähentynyt roimasti. Nyt syksyn tullessa kannattaa siis mainostaa uudella innolla. Kesä meni ja syyskuun alkaessa ihmiset kaipaavat jotain uutta kivaa ostettavaa. Autolla kelpaakin taas päästellä, kun bensan hinta on laskusuunnassa.

Automainoksista tulevat väkisinkin mieleen vanhat tupakkamainokset. Niissä onnelliset ihmiset hyppivät tupakka suussa rantahietikolla ja vakuuttivat miten kevyitä ja terveellisiä ne ovat. Katsommekohan me muutaman kymmenen vuoden päästä vanhoja automainoksia yhtä kauhuissamme?


Kaikilla tuntuu nykyään olevan erikoinen nimi. Tämmöinen perus-Lahtinen jää auttamatta unohduksiin. Kun on esitellyt itsensä, ei kukaan enää muista mikä tuon Virtasen-Niemisen-Korhosen nimi nyt mahtoikaan olla. Lehdessä huomio kiinnittyy erikoisiin nimiin, tämän päivän Hesarin kuukausiliitteessä muun muassa Shemeikkaan ja Ampujaan. Ne jäävät kerralla mieleen.

Eli hiukan harmittaa, että esi-isäni päättivät ottaa nimen Lahtinen. Aivan lähipiiristä olisi voinut napata sellaisia paikannimiä kuin Ala-Mikola, Mataramäki tai Virransuu, joita ei Suomessa ole käytössä kellään. Mutta ei, Lahtinen valittiin.

Turun Sanomat puolestaan kertoo, että lapsille ei nykyään anneta nimiksi mitään Sareja, Harreja tai Mikkoja. Nyt pitää olla luontonimi, siis sellainen kuin Merikeiju, Mustikka, Rosmariini tai Viljatuuli.

Voin vain kuvitella miten hienoa olisi esitellä itsensä, kun nimenä olisi Mango Rusina Shemeikka.

Ei kommentteja: